top of page
  • Foto van schrijverrmurspob

ROEMENIË REIS 2017-09 DAG 1 / 2

We hadden gehoopt gedurende de reis, dag bij dag wat te kunnen posten.

Echter de verbindingen ( 3G en WiFi) waar zo slecht of geheel niet aanwezig dat het niet mogelijk was om dit te doen.

Dus nu maar een verslag achteraf.

We zijn dus vrijdagmorgen om 08:15 / 08.30 met twee wagens vertrokken naar de luchthaven van Dortmund. Vandaar zijn we met WizzAir vertrokken naar Boekarest.


Dit was het reisgezelschap,

Even een selfie voordat we in het vliegtuig stapten. Dat had opzichzelf nog wel wat voeten in de aarde. Uitgebreide controle, en er zat wat in de koffer wat er niet in hoorde. Dus weer terug naar de incheckbalie, koffer afgeven als ruimbagage en dan weer door de controle. Echter de ticket was al eens gebruikt bij de de incheck controle, wat betekende dat het tourniqet weigerde open te gaan. Wachten dus tot dat er uiteindelijk iemand opdook die ons er door heen kon helpen. Weer persoonlijke visitatie, riem uit, schoenen uit en nog piepen. Drugscontrole, betasten enz. Maar er werd niets gevonden dus mochten we er door.

Om 17:50 plaatselijke tijd ( +1 uur tijdsverschil) veilig geland in Boekarest en opzoek naar de gehuurde bus. Voordat de papieren waren ingevuld, de bagage in de bus enz. was het inmiddels al 19:00 uur. Bij de plaatselijke supermarkt nog snel wat water en wat te knabbelen ingeslagen en toen onderweg naar Corbeni - Pension Rustique.

Nog een broodje onderweg en wat gezoek onderweg zijn we uiteindelijk om ca 23.00 op bestemming aangekomen. De volgende morgen was het al weer vroeg op, douchen ,ontbijten en de bus in. Want er was om 10:00 uur met Laurentiu afgesproken in Pitesti bij de Jumbo.

Een enorme speelgoedgroothandel. Daar hebben we inkopen gedaan om schoolpakketjes te maken voor de kinderen in Momaia. Was even puzzelen om voor 100 kinderen schriften puntenslijp, liniaal, potloden, pennen enz. bij elkaar te zoeken.

Het was wel druk bij de kassa. In de kerk van Laurentiu hebben we alles uitgezocht en in zakjes verpakt om in de middag te kunnen uitdelen. Maar eerst hebben we een plektje gezocht in de Mall in Pitesti om koffie te drinken en het e.e.a door te spreken met Lau en de rest van de groep. Hoe ziet het programma er uit, onze plannen uitgelegd en hulpvragen geïnventariseerd. Daarna zijn we naar Momaia afgereisd.

Sinds twee jaar is deze Roma gemeenschap een project wat door ons wordt ondersteund met kleding en andere hulpgoederen. Daar hebben we 80 pakketjes achtergelaten om uit te delen aan de schoolgaande kinderen. De andere 20 waren voor gezinnen die we nog gingen bezoeken. Die waren op dat moment aanwezig bij een maandelijkse actie van een kerk uit Cluj. Die wilden we niet verstoren met onze pakketjes.


We hebben een wandeling gemaakt door deze gemeenschap onderleiding van George, Livui en Lau. Het was weer indrukwekkend wat we zagen. Er was wel enige verbetering te merken bij sommige gezinnen. Maar al met al was het toch een ellendige situatie waarin deze mensen verkeren. Aansluitend zijn we naar een Roma gemeenschap in Harsesti Arges, gegaan en hebben we enkele gezinnen bezocht die door de kerk van Laurentiu werden geholpen en begeleid. Zo konden we een goed beeld krijgen van de leefomstandigheden en wat voor hulp er geboden werd en nodig was. We werden er wel even verlegen van, want we werden uitgenodigd in een klein huisje van modder en stro gemaakt. De bewoner had alles netjes gemaakt en wilde dat we wat kwamen drinken en had kleine versnaperingen klaar gezet. Weigeren was geen optie.

Dus met z'n allen naar binnen. Gelukkig kon Lau als vertaler optreden en hadden we toch nog een vorm van gesprek. Ondanks zijn armoede wilde hij ons toch iets aanbieden. Van de staat ontving deze man ca. 30 Euro en moest verder van klusjes bij anderen, en op het land wat te verbouwen zien rond te komen. Zo hebben we daar drie gezinnen bezocht

Aansluitend werden wij uitgenodigd om in de plaatselijke missiepost een deel van de kerkdienst bij te wonen. Wat een bijzondere ervaring was. Uiteindelijk zaten we 's avonds om 22:00 uur pas aan ons diner. Het was een lange, leerzame dag geweest

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page